Recepty ze srpnového víkendu Vaříme zdravě a jednoduše

Přinášíme Vám recepty ze červencového semináře Vaříme zdravě a jednoduše.

Zeleninové fondue
Různé druhy zeleniny: například mrkve, řapíkatý celer, okurka

Česnekový dip s bylinkami: 180 g sýra cottage, 1 stroužek česneku, 2 lžíce jemně sekaných bylinek (pažitka, petrželka),sůl, pepř
Podrcený česnek utřete se solí, bylinky jemně nasekejte a vše promíchejte se sýrem. Dle chuti opepřete.

Dip se sýrem s modrou plísní: 100 g zakysané smetany, 80 g sýra s modrou plísní, hrst jemně nasekaných oříšků
Sýr utřete se smetanou dohladka a přidejte hrst nasekaných ořechů. Sůl používat nemusíte, sýr je slaný dost.
Dipy podávejte s nakrájenou zeleninou.

Tip: Dipy neváhejte použít ke grilovanému masu nebo k pečeným bramborám.
Rajčata plněná tuňákem
8 masitých rajčat, 150 g tuňáka ve vlastní šťávě nebo v oleji, 100 g hroznového vína, 50 g oliv (černé, zelené nebo směs), 4 lžíce hustého bílého jogurtu, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, čerstvě drcený pepř, zelené natě

Rajčata asi ve dvou třetinách seřízněte, vnitřky vydlabejte. Obraťte je dnem vzhůru a nechte okapat. Do misky dejte maso z tuňáka – přebytečnou tekutinu předem slijte. Přidejte na půlky narájené hroznové víno, půlky oliv, citronovou šťávu a jogurt. Podle potřeby osolte a opepřete. Zlehka promíchejte. Směsí naplňte rajčata a ozdobte je zelenými natěmi podle chuti.
Kroupy ze zeleninou
300 g pohankových krup, 4 stonky řapíkatého celeru, 250 g mrkve, 200 g brokolice, 1 kedlubna, 2 lžíce hoblinek parmezánu, 1-2 lžíce olivového oleje, hrubá mořská sůl, čerstvě drcený barevný pepř, zelené natě

Pohanku několikrát spařte horkou vodou, nechte okapat, nasypte ji do kastrolu a nasucho ji krátce opečte. Zalijte ji vodou a duste do měkka. Zeleninu očistěte, nakrájejte na kousky velikosti sousta a uvařte ji do měkka v páře nebo ve vroucí osolené vodě. Nakonec smíchejte pohanku se zeleninou a olejem, podle chuti osolte a opepřete. Rozdělte na porce a posypte parmezánem a zelenými natěmi.
Vejce v pečených rajčatech
4 vejce, 50 g másla, 1 malá cibule, 3 rajčata, mletý pepř, sůl, 4 lžíce tvrdého sýra, špetka majoránky a tymiánu

Část másla rozdělte do čtyř zapékacích misek, přidejte drobně pokrájenou cibuli a rajčata nakrájená na plátky. Misky vložte do mírně vyhřáté trouby a rajčata pečte 6 – 8 minut.
Potom rajčata osolte, okořeňte a vyklepněte na ně vejce. Nastrouhejte sýr, bílky osolte, posypte sýrem a poklaďte zbylým máslem.
Pečte asi 10 minut v mírně vyhřáté troubě, až se bílky srazí a sýr se roztaví. Podávejte s pečivem.
Jahodové želé
2 balíčky červené želatiny, 300 g jahod, hrst meduňky, kuličky hroznového vína nebo sezónní ovoce na ozdobení

Jahody očistěte, můžete je překrájet na poloviny a poklaďte je do mísy spolu s omytými kuličkami vína. Želatinu připravte dle návodu a teplou ji přelijte přes ovoce. Ozdobte listky meduňky.
Tip: Část jahod můžete i promačkat nebo rozmixovat a smíchat se želatinou. Vznikne vám tak zajímavá struktura. Místo jahod neváhejte vyzkoušet i jiné ovoce.

Datum: 31.8.2014

Comments are closed.