Přinášíme Vám pár receptů z víkendového semináře La Femme Fatale duben 2013. Jsou jednoduché a chutné. Nechejte se inspirovat…
Okurková pomazánka
1 pomazánkové máslo
1 salátová okurka
2 uvařená vejce (nakrájet na drobno)
česnek podle chuti a síly (prolisovat)
lze přidat i zakysanou smetanu
sůl
pepř
Okurku nahrubo nastrouháme a vymačkáme z ní vodu. Zamícháme všechny suroviny, osolíme, opepříme a dáme do ledničky vychladit. Podáváme s bagetkou, opečenými toustíky nebo chlebem.
Mrkvová pomazánka
Mrkev na jemno nastrouháme a smícháme s pomazánkovým máslem. Přidáme 2 lžíce kysané smetany, sůl a koření Čarodějka.
Mrkvovo-celerová pomazánka
Mrkev a celer na jemno nastrouháme a smícháme s pomazánkovým máslem a kysanou smetanou. Přidáme hořčici, vajíčko, sůl, pepř a koření Adžika. Množství přidaných surovin přizpůsobíme své chuti.
Česneková pomazánka
Tavený sýr, například Apetito, smícháme s máslem a můžeme přidat i na jemno nastrouhaný celer (obzvláště v případě, že jsme to přehnali se solí, celer ji pohltí). Ochutíme česnekem a solí. Pomazánka je výborná na jednohubky zdobené vlašskými nebo lískovými ořechy nebo olivou.
Khičrí
400 g rýže
200 g čočky
olej
1 velká cibule
2 stroužky česneku
sůl
kari
pro výraznější chuť lze přidat 10 hřebíčků, 10 kardamonů, 2 skořice, 1 lžíce zázvoru
Rýži s čočkou propláchneme a ve studené vodě necháme stát 1 hodinu. Na oleji podusíme cibuli, česnek, koření a posolíme. Když je cibule růžová, přidáme rýži s čočkou, zlehka promícháme a povaříme. Pak zalijeme vřelou vodou (asi 3 cm nad povrch směsi) a vaříme do změknutí rýže a čočky. Pokud přidáme vody víc, bude z toho víc polévka, při méně vody je to spíš kaše. Lze přidat nakrájený medvědí česnek.
„Výživná“ polévka (pro 4 osoby)
1 kysané zelí
2 bulvičky červené řepy
2 větší cibule
2 stroužky česneku
4 brambory
olej
sůl, kmín
Na oleji zpěníme cibulku a česnek, přidáme koření Adžika a necháme chvíli smažit. Přidáme proprané zelí (aby polévka nebyla příliš kyselá) a na proužky nakrájenou červenou řepu. Zalijeme vývarem a za občasného míchání vaříme dokud zelí nezměkne. V samostatném kastrůlku uvaříme na kostičky nakrájené brambory se solí a kmínem a po uvaření přidáme ke změklému zelí. Zahustit můžeme buď moukou nebo kukuřičnými lupínky. Pokud se nám polévka zdá kyselá, můžeme ji trošku přisladit. Nakonec lze posypat čerstvou petrželkou nebo pokrájeným medvědím česnekem. Lze přidat na pánvičce osmaženou uzeninu nebo do každého talíře lžíci zakysané smetany.
Dobrou chuť!
Jarka a Danka